Pages

20 August 2007

Buttered prawn

Bahan-bahan (1 family):
500gm udang harimau
4 sudu makan butter
3 sudu makan tepung jagung
1 sudu teh gula pasir
1 sudu teh serbuk lada sulah
garam secukup rasa
minyak masak utk mengoreng

Bahan (A) disatukan:
3 biji kuning telur
2 sudu makan susu cair
garam & serbuk lada sulah

Bahan (B) dicincang:
2 ulas bawang putih
5-6 biji cili padi
1 tangkat daun kari

cara:
  • perap udang dengan serbuk lada sulah, garam dan gula selama 30 min
  • kemudian gaul udang dengan tepung jagung hingga rata
  • panaskan minyak yg banyak, goreng udang hingga masak. angkat dan toskan
  • panaskan 2 sudu butter. goreng bahan (A) atas api perlahan hingga ranggup dan keemasan. ketepikan
  • panaskan baki butter, tumis bahan (B) hingga berbau
  • masukkan udang dan telur. kacau hingga udang bersalut elok. angkat

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin