500gm udang harimau
4 sudu makan butter
3 sudu makan tepung jagung
1 sudu teh gula pasir
1 sudu teh serbuk lada sulah
garam secukup rasa
minyak masak utk mengoreng
Bahan (A) disatukan:
3 biji kuning telur
2 sudu makan susu cair
garam & serbuk lada sulah
Bahan (B) dicincang:
2 ulas bawang putih
5-6 biji cili padi
1 tangkat daun kari
cara:
- perap udang dengan serbuk lada sulah, garam dan gula selama 30 min
- kemudian gaul udang dengan tepung jagung hingga rata
- panaskan minyak yg banyak, goreng udang hingga masak. angkat dan toskan
- panaskan 2 sudu butter. goreng bahan (A) atas api perlahan hingga ranggup dan keemasan. ketepikan
- panaskan baki butter, tumis bahan (B) hingga berbau
- masukkan udang dan telur. kacau hingga udang bersalut elok. angkat
0 comments:
Post a Comment