Pages

23 August 2007

Spaghetti carbonara

Bahan-bahan (2-3 org):
450g spaghetti
2 camb minyak jagung
1 labu bawang besar
200g udang - dibuang kepala & kulit
115g keju cheddar
3 biji telur
3 camb susu segar @ 4 camb whipping cream
garam, serbuk lada hitam secukupnya
3 camb hirisan daun parsli @ dried parsley

cara:
  • jerang air yg banyak, bila mendidih, masukkan 1 camb minyak, garam dan spaghetti
  • cincang bwang, panaskan minyak dan goreng bawang hingga layu dan keemasan
  • masukkan udang dan kacau hingga udang masak
  • parutkan keju
  • pukul telur dengan garfu
  • bila udang masak, masukkan susu atau whipping cream dan bubuh garam serta serbuk lada hitam
  • tuskan spaghetti kemudian letak semula di dlm periuk
  • masukkan telur dan keju, kacau cepat
  • campurkan dengan bahan gorengan kemudian sajikan
  • hias dengan daun parsley

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin