400gm daging
300gm udang sederhana besar
1.5 ltr air
2 biji tomato - dibuang kulit dan di blend dgn 200ml air
3 sudu makan minyak
1 sudu makan tomato puree
250gm sawi - dipotong 3sm
1 sudu makan tepung jagung dicampur dengan air utk pekatkan kuah
4 biji telur
garam, gula dan serbuk perisa kalau suka
Bahan sampingan:
500gm mee kuning - dicelur
5 tangkat daun bawang - dihiris
3 biji limau kasturi - dibelah 2
2 biji cili merah - dihiris
4-5 sudu bawang goreng
Bahan-bahan dikisar:
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
3 sudu makan udang kering - direndam
cara:
- daging direbus dgn air hingga empuk. keluarkan daging dan rebus pula udang sampai lembut. angkat
- tapiskan air rebusan
- panaskan minyak dan tumis bahan2 kisar hingga berbau
- masukkan tomato kisar, tomato puree serta air rebusan daging dan udang
- bila menggelegak, bubuh sawi dan bancuhan tepung. tambah garam, gula dan serbuk perisa secukupnya
- pecahkan sebiji demi sebiji telur
- kacau perlahan hingga telur hampir masak
- angkat
- letak mee dlm mangkuk, tuangkan kuah panas dan hidangkan dengan bahan2 sampingan
0 comments:
Post a Comment