Bahan-bahan (4-6 org):
400gm tepung gandum
sedikit garam
100gm marjerin
100g butter
60-70ml air ais
kuning telur - utk sapu
Bahan-bahan lauk:
3 camca besar minyak
3 biji bawang merah - dicincang halus
2 ulas bawang putih - dicincang halus
300gm dada ayam - dipotong kiub
200gm ubi kentang (dlm 2 biji size sederhana) - dipotong kiub dan direbus
200gm cendawan dlm tin - dihiris (kalau beli yg cream mushroom punya pun boleh lepas tu cuci ler)
60gm sayur campur
garam, serbuk lada hitam dan serbuk perisa (kalau suka ler) - secukupnya
Sos putih:
30gm butter
30g tepung gandum
100ml susu segar
200ml air
cara:
- utk lauk: panaskan minyak dan tumis bawang hingga berbau
- masukkan ayam dan kacau hingga masak
- masukkan bahan2 lain, garam, serbuk lada hitam dan serbuk perisa
- masak hingga kering kemudian angkat
- utk sos putih: cairkan butter, masukkan tepung dan kacau 1-2 min
- masukkan susu, air dan kacau hingga pekat
- angkat dan campurkan dengan cendawan tadi
- biar sejuk
- utk pastri: gaul dan ramas tepung, garam, marjerin dan butter
- masukkan sedikit demi sedikit air (jgn terlalu banyak nanti doh jadi lembik), uli menjadi doh
- bungkus dan simpan didlm fridge selama 20min
- canaikan pastri dan terap dengan acuan bulat
- alas tin pie dengan pastri dan isikan dengan lauk ayam
- basahkan kelilingnya dan tutup dengan sekeping pastri lagi
- sapu kuning telur kemudian cucuk atasnya dengan hujung pisau
- bakar pada 200c selama 35-40 min atau sehingga masak dan keperangan
source: puan norzailina nordin
0 comments:
Post a Comment