Pages

11 August 2007

Chicken pie



Bahan-bahan (4-6 org):
400gm tepung gandum
sedikit garam
100gm marjerin
100g butter
60-70ml air ais
kuning telur - utk sapu

Bahan-bahan lauk:
3 camca besar minyak
3 biji bawang merah - dicincang halus
2 ulas bawang putih - dicincang halus
300gm dada ayam - dipotong kiub
200gm ubi kentang (dlm 2 biji size sederhana) - dipotong kiub dan direbus
200gm cendawan dlm tin - dihiris (kalau beli yg cream mushroom punya pun boleh lepas tu cuci ler)
60gm sayur campur
garam, serbuk lada hitam dan serbuk perisa (kalau suka ler) - secukupnya

Sos putih:
30gm butter
30g tepung gandum
100ml susu segar
200ml air

cara:
  • utk lauk: panaskan minyak dan tumis bawang hingga berbau
  • masukkan ayam dan kacau hingga masak
  • masukkan bahan2 lain, garam, serbuk lada hitam dan serbuk perisa
  • masak hingga kering kemudian angkat
  • utk sos putih: cairkan butter, masukkan tepung dan kacau 1-2 min
  • masukkan susu, air dan kacau hingga pekat
  • angkat dan campurkan dengan cendawan tadi
  • biar sejuk


  • utk pastri: gaul dan ramas tepung, garam, marjerin dan butter
  • masukkan sedikit demi sedikit air (jgn terlalu banyak nanti doh jadi lembik), uli menjadi doh
  • bungkus dan simpan didlm fridge selama 20min
  • canaikan pastri dan terap dengan acuan bulat
  • alas tin pie dengan pastri dan isikan dengan lauk ayam


  • basahkan kelilingnya dan tutup dengan sekeping pastri lagi
  • sapu kuning telur kemudian cucuk atasnya dengan hujung pisau


  • bakar pada 200c selama 35-40 min atau sehingga masak dan keperangan


source: puan norzailina nordin

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin