1 ekor ayam - dipotong 10 atau ikut suka
minyak utk menumis
4-5 camb rempah kurma
1 ltr santan - dari 1 biji kelapa
2 keping asam keping
ubi kentang - dipotong wedges
buah tomato - dipotong 4
cili hijau atau cili merah - dibelah 2 jgn putus
Bahan penumis:
kulit kayu manis
bunga lawang
buah pelaga
Bahan kisar:
bawang merah/kecil
bawang putih
bawang besar
buah keras
cara:
- panaskan minyak, masukkan bahan penumis. kacau 1-2 minit
- bubuh pula bahan kisar, kacau sampai wangi
- masukkan rempah kurma dan sedikit air. bila terbit bau, bubuh pula ayam dan kacau 3-4 min atau hingga kering airnya
- tuangkan santan dan asam keping. kacau hingga menggelegak dan ayam separuh empuk
- bubuh pula ubi kentang. kacau sampai ayam empuk
- bubuh bahan baki dan biar mendidih semula sebelum diangkat
0 comments:
Post a Comment