Bahan lapisan bawah:
300gm keladi - dikiub kecil & dikukus separuh empuk
110gm tepung beras
90gm gula pasir
600ml santan - dari 1 biji kelapa
1 sudu teh garam
Bahan lapisan atas:
200gm gula merah
150gm tepung gandum
50gm tepung beras
40gm gula pasir
25gm tepun gjagung
700ml santan - dari 1 biji kelapa
500ml air
1 sudu makan air kapur pekat
1 sudu teh garam
cara:
- lapisan bawah: satukan tepung beras, gula, santan dan garam. kacau atas api perlahan hingga naik wap. angkat dan campurkan dengan keladi
- tuang ke dalam loyang berukuran 22sm yg sudah dilengser minyak. kukus selama 12-15 min atau sehingga lapisan itu masak
- lapisan atas: jerang gula merah, gula pasir dan air hingga mendidih. tapiskan dan biar sejuk
- kemudian ayak semua jenis tepung dan garam ke dalam mangkuk. tuangkan air gula merah, santan dan air kapur. kacau hingga sebati
- bila lapisan bawah masak, tuangkan 1/4 adunan lapisan atas dan kukus selama 10-15 min
- tuangkan lagi 1/4 adunan lapisan atas dan kukus semula. ulang hingga habis semua adunan
- untuk lapisan akhir, kukus selama 25 min supaya masaknya sempurna
note: saya tak ikut resepi asal sbb terus je tuangkan semua lapisan atas sbb keje maleh nak nunggu ahak ahaak lepas tu nak jadi creative saya urai2kan lapisan atas kasi cam bercorak sikit. yo lah asyik2 nak licin je cam pakai krim penegang sekali sekala nak gak ubah pattern
4 comments:
eden tau kenapa ekau urai2kan dia sbb tanak nmpk kedut cam eden punyo kan? ahak ahakdara tumpang lalu ya pak!
tipah tertipu ahak ahak bukanlah k.nis mmg reen saja je buat cam gitu sbb bosan nengok topping tu cam kapal terbang landing
fear of god essentials hoodie
off white clothing
yeezy 700
supreme
chrome hearts
golden goose outlet
hermes
kobe shoes
jordan 1
steph curry shoes
Post a Comment