Pages

19 August 2007

Spaghetti bolognese

hari nie kita ubah sikit selera ke western lak yo lah hari2 dok masak msian recipe je nak gak try masakan org putih sekali sekala. lagi pun tekak cam rasa tak sodap yo nie mesti pasai weather keep changing kojap paneh kojap sojuk so apo laei selero pun samo gak kena gak tukar. tanya asben nak makan spaghetti dia cam tak fancy lak pada hal dio lagi lamo tinggal sini tapi tak suka lak lantoklah ko sudin yg ponting den dapek lopaih goram makan western

Bahan-bahan (1 family):
2 sudu besar minyak
4 ulas bawang putih - ditumbuk halus
1 labu bawang besar (jenis putih) - dipotong kiub
1 helai daun bay kering
400gm mince beef
400gm tomato dlm tin - beli yg chopped punya senang tak yah blend
500ml air
2 sudu besar tomato puree
1 kiub stok daging
2 sudu besar oregano kering
500gm spaghetti - direbus dengan sedikit minyak supaya tidak melekat
parutan keju secukupnya
gula & garam secukup rasa

cara:
  • panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang besar dan bay leaf hingga keemasan
  • masukkan daging, kacau hingg berubah warna dan kering airnya
  • campurkan tomato, air, stok, tomato puree, oregano, gula dan garam
  • kacau hingga mendidih kemudian perlahankan api
  • masak selama 45min atau hingga kuah pekat
  • sajikan panas2 dengan spaghetti dan keju parut

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin