Bahan-bahan:
Bahan2 sampingan:
mee kuning - dicelur (optional kalau tak mau letak mee pun boleh jugak)
1 biji timun - dipotong halus
1 biji sengkuang - dipotong halus
3osen taugeh - dicelur
5 biji telur - direbus dan digoreng
2 keping tauhu - digoreng & dipotong kiub
kuih cucur udang - dipotong kiub
Bahan2 kuah:
2 biji ubi kentang - direbus & dilecek
1 biji keledek - direbus & dilecek
200gm kacang tanah - digoreng & dikisar
1 biji bawang besar - dikisar
5 biji bawang putih - dikisar
3-4 camb gula merah
2-3 camb cili kisar
60ml air asam jawa pekat
150gm udang - direbus dengan kulit & kepala
1/2 liter air rebusan udang
minyak untuk menumis
garam & gula pasir secukup rasa
cara:
Bahan2 sampingan:
mee kuning - dicelur (optional kalau tak mau letak mee pun boleh jugak)
1 biji timun - dipotong halus
1 biji sengkuang - dipotong halus
3osen taugeh - dicelur
5 biji telur - direbus dan digoreng
2 keping tauhu - digoreng & dipotong kiub
kuih cucur udang - dipotong kiub
Bahan2 kuah:
2 biji ubi kentang - direbus & dilecek
1 biji keledek - direbus & dilecek
200gm kacang tanah - digoreng & dikisar
1 biji bawang besar - dikisar
5 biji bawang putih - dikisar
3-4 camb gula merah
2-3 camb cili kisar
60ml air asam jawa pekat
150gm udang - direbus dengan kulit & kepala
1/2 liter air rebusan udang
minyak untuk menumis
garam & gula pasir secukup rasa
cara:
- panaskan minyak dalam periuk, tumiskan bahan2 kisar dan cili kisar hingga wangi
- masukkan air rebusan udang, ubi keledek, ubi kentang, gula merah, air asam jawa, garam & gula secukup rasa
- biarkan kuah mendidih perlahan2. renihkan sehingga kuah pekat sedikit
Bahan2 cucur udang:
100gm tepung gandum - diayak
1/2 camt soda bikarbonat
125-130ml air kepala udang yg telah dikisar
garam secukup rasa
minyak untuk mengoreng
cara:
100gm tepung gandum - diayak
1/2 camt soda bikarbonat
125-130ml air kepala udang yg telah dikisar
garam secukup rasa
minyak untuk mengoreng
cara:
- satukan tepung yg telah diayak sekali dengan soda bikarbonat, garam, udang, air kepala udang yg telah dikisar dan kacau sebati
- bancuhan harus sederhana cair
- gorengkan didalam minyak yg panas
- angkat dan toskan. potong bentuk dadu besar
cara menghidang:
- letakkan sedikit mee dan taugeh ke dalam pinggan
- bubuhkan bahan2 sampingan yg lain
- kemudian tuangkan kuah yg panas ke atasnya
6 comments:
Laaa...kak ipar den orh kodiang, tak pernah pulak dia tau resipi nie....
tu ler mat name je cam pelik tapi ala2 pasembor cam pi makan kat penang tu hah cuma pasembor kodiang nie makan ngan mee tu pasai ler panggil kodiang kot. pepandai je den nie ahak
pasembor ni aruah mak I punya feveret. tengok pasembor jer menitis air mata. huhuhu
ala ciannye nie mesti teringat di zaman silam ... hani dah siap packing ke ... wah mesti dah tak sabo2 nak balik tiap2 mlm mesti dok belek tiket kapal terbang jeles tul
"camb" tu ape ye? camca besar ke?
semua salah..pasembot kodiang mana ada mee kuning..namapak sangat mat gebu auta..aku budak kodiang..membesak makan pasembot kodiang la.. kesimpulannya..jgn nak memandai...buat pandai...mai tgk sendiri dan rasa...jgn dengak cakap org ja!!!!
Post a Comment