Pages

13 September 2007

Kari kepala ikan resepi I

Bahan-bahan:
1 keping kepala ikan senangin/tenggiri/salmon - dlm gambar guna ikan salmon
900ml santan - dari 1 biji kelapa
150ml air
12 biji bendi - dibuang pangkal
3 sudu makan rempah kari ikan
1 sudu makan serbuk cili
1 sudu makan asam jawa di campurkan dengan
60ml air dan di tapis
3 biji cili hijau - dibelah 2
1-2 biji limau nipis - ambil jusnya
daun sup dan daun bawang - dihiris
garam secukup rasa

Bahan tumis:
100ml minyak
1 biji bawang merah ) dihiris
2 ulas bawang putih ) halus
2 tangkai daun kari
1/2 sudu teh halba campur

cara:
  • bersihkan ikan dengan jus limau nipis dan sedikit garam. toskan
  • panaskan minyak, goreng bahan tumis hingga kekuningan
  • masukkan rempah kari dan serbuk cili
  • apabila garing, masukkan 150ml air
  • masak hingga keluar minyak
  • kemudian masukkan santan, air asam jawa dan garam
  • bila mendidih, bubuh kepala ikan. biar mendidih semula baru perlahankan api dan tutup periuk
  • bila kepala ikan sudah masak, angkat dan letak di dalam mangkuk
  • seterusnya masukkan bendi dan rebus selama 3 min. angkat dan letak disekeliling kepala ikan
  • bila kuah mendidih semula, masukkan daun bawang, daun sup dan cili hijau
  • tutup periuk dan padamkan api. biar selama 5 min
  • tuangkan kuah kari ke atas kepala ikan tadi

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin