1 keping kepala ikan senangin/tenggiri/salmon - dlm gambar guna ikan salmon
900ml santan - dari 1 biji kelapa
150ml air
12 biji bendi - dibuang pangkal
3 sudu makan rempah kari ikan
1 sudu makan serbuk cili
1 sudu makan asam jawa di campurkan dengan
60ml air dan di tapis
3 biji cili hijau - dibelah 2
1-2 biji limau nipis - ambil jusnya
daun sup dan daun bawang - dihiris
garam secukup rasa
Bahan tumis:
100ml minyak
1 biji bawang merah ) dihiris
2 ulas bawang putih ) halus
2 tangkai daun kari
1/2 sudu teh halba campur
cara:
- bersihkan ikan dengan jus limau nipis dan sedikit garam. toskan
- panaskan minyak, goreng bahan tumis hingga kekuningan
- masukkan rempah kari dan serbuk cili
- apabila garing, masukkan 150ml air
- masak hingga keluar minyak
- kemudian masukkan santan, air asam jawa dan garam
- bila mendidih, bubuh kepala ikan. biar mendidih semula baru perlahankan api dan tutup periuk
- bila kepala ikan sudah masak, angkat dan letak di dalam mangkuk
- seterusnya masukkan bendi dan rebus selama 3 min. angkat dan letak disekeliling kepala ikan
- bila kuah mendidih semula, masukkan daun bawang, daun sup dan cili hijau
- tutup periuk dan padamkan api. biar selama 5 min
- tuangkan kuah kari ke atas kepala ikan tadi
0 comments:
Post a Comment