1 cawan biskut marie atau digestive - dikisar halus
1/4 cawan roasted cashew nuts - chopped
3 camb gula perang
5 camb butter cair
24 oz atau 600-680gm philadephia cream cheese
1 cawan gula kastor
1 cawan sour cream
1 cawan whipping cream
3 camb tepung
1 camb esen vanila
3 biji telur
1 camb coffee emulco
Chocolate portion:
2 camb serbuk koko
1 camb susu segar
1 camb chocolate emulco
cara:
- satukan 4 bahan pertama dan tekan ke dalam tin berukuran 18cm yg boleh ditanggalkan kelilingnya (atau alas tin dengan kertas foil supaya kek mudah keluar)
- bakar pada suhu 175C selama 10 min. biarkan sejuk dan ketepikan
- pukul cream cheese dan gula hingga kembang
- masukkan sour cream dan whipping cream dam pukul hingga sebati
- masukkan tepung dan esen vanila
- masukkan telur dan pukul dengan kelajuan perlahan
- bahagikan adunan kepada 3
- campurkan serbuk koko, susu dan chocolate emulco ke dlm satu adunan
- campurkan coffee emulco dlm satu lagi adunan
- tuangkan dulu adunan chocolate dlm loyang dan diikuti adunan coffee dan adunan biasa
- bakar pada suhu 175C selama 60-70min
- bila sejuk simpan di dlm fridge selama 8-10 jam sebelum dipotong
0 comments:
Post a Comment