Lapisan bawah:
400ml santan cair - dari 1 biji kelapa
160gm cendol
100ml air
90gm gula pasir
60gm gula merah
2 helai daun pandan - disiat & disimpul
1/2 sudu makan serbuk agar2
garam secukup rasa
Lapisan atas:
200ml santan pekat - dari 1 biji kelapa
150ml susu cair
30gm gula pasir
1/2 sudu makan serbuk agar2
2 sudu teh tepung jagung
garam secukup rasa
cara:
- jerang gula merah, gula pasir dan air hingga mendidih dan gula larut. tapiskan ke dalam periuk
- masukkan santan, serbuk agar2, daun pandan dan garam. kacau atas api sederhana hingga mendidih
- tutup api dan buangkan daun pandan. biar selama 5 mi
- bubuh cendol ke dlm agar2 dan kacau sebati
- tuangkan ke dlm loyang atau bekas agar2 yg sudah dibasahkan terlebih dulu
- sementara itu, larutkan tepun gjagung dengan sedikit santan. satukan dengan semua bahan lain
- kacau di atas api perlahan. bila mendidih, tuangkan ke atas lapisan bawah yg sudah keras
- bila lapisan atas keras, bolehlah disimpan di dlm peti sejuk
2 comments:
ala comey nyer cendol..kalau dok dekat dah sampai depan pintu dah :D
meh ler za mai sini buleh kita main huluq pinggan kan hehehe makin jemu dah asyik dok main masak2 je jom main tembak2 nak ahak ahak
Post a Comment