Pages

19 September 2007

Ayam masak halia

resepi dari k.liza

Bahan-bahan:
500gm ayam - potong ikut suka
3 sudu besar sos tiram
1/2 cawan air bancuh dengan
1 sudu kecil tepung jagung
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 biji buah tomato - belah 4
minyak
garam secukup rasa

Bahan2 hirisan:
5 sm halia
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 tangkai cili merah

cara:
  • panaskan minyak dan tumiskan bahan hirisan hingga layu
  • masukkan ayam dan kacau rata. masukkan sedikit air dan tutup kuali
  • masakkan ayam sehingga lembut
  • masukkan bancuhan tepung jagung dan sos tiram. biarkan sehingga pekat
  • masukkan buah tomato dan kacau rata
  • dah boleh dihidangkan

6 comments:

zaliana said...

so..ini resipi yg ke 250 lah ye? banyaknyer! kalau i nak buat satu2 ni lepas 250 hari baru jumpa menu yg sama!

noreen said...

tu lah za sampai tak sangka rupe2nya dah banyak tul noreen dok mencuba resepi2. tu lah kalau ada blog sendiri senang buleh buat rujukankan manalah nak taw kot2 buku2 resepi dlm simpanan hilang ke

cik wan said...

salam kak reen,cik wan baru jek ngan donia blogging neh..sejak jaga anak kenela dok umah..bf neh cik wan asik ukur tanah jek..kekekkk..minat betol la dgn acuan apple kek kak reen tuh...cantik..cik wan x penah jumpa kat sini..kek tu pon nnt cik wan nk try buat le.x jadi pon x kesahh...mmhuahhh...

noreen said...

cik wan tinggal kat mana? ala k.reen nie masih belajar lagi bukannya pandai pun tapi so far asben ckp your cooking is getting better now tu yg bangga diri. buat blog nie utk reference je lepas tu suka masak masakan tradisional

cik wan said...

cik wan kat taipei, ikut asben gak posting sini..dah 3 tahun dh kat sini dgn nokia.kak reen blajar bila abis..cewahhh...saje je cik wan tanya.ade free time masukla umah blog cik wan tu tp blom siap sepenuhnye..kekkk.jenuh cik wan nk boh shout box tu dh ikut steps tp box x sampai..hahah..blur betul ler.

noreen said...

cik wan reen kat UK bukan student tapi asben org sini tu pasal pindah mai sini. kirenya UK nie my 2nd home lah tu. ala dulu pun reen masa mula2 belajar buat blog mmg merangkak2 tapi lama2 dok nengok org punya blog dah pandai belajar sendiri

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin