Pages

8 September 2007

Keropok lekor resepi III

Bahan-bahan (5-6 ketul):
1kg ikan kembung/selayang/mackerel
240-260ml tepung kanji/sagu/ubi
air utk merebus
minyak utk menggoreng
garam secukup rasa
serbuk perasa - optional

Bahan sos:
400ml air
150gm gula merah
3 sudu makan cili kisar
60ml air dicampur dengan
1 sudu makan asam jawa
2cm kiub belacan
garam secukup rasa

cara:
  • asingkan isi dari tulang ikan
  • kalau guna ikan mackerel kena siatkan dulu kulit ikan supaya senang untuk blend
  • siat dari kepala hingga ke ekor ikan
  • kisar isi ikan hingga hancur
  • campurkan isi tadi dengan tepung dan garam
  • uli sebati dan bentukkan memanjang
  • jerang air hingga mendidih kemudian rebus hingga keropok timbul
  • angkat dan toskan sebelum dihiris nipis dan goreng keropok hingga masak
  • untuk sos: jerang semua bahan hingga mendidih
  • perlahankan api dan renihkan hingga pekat kemudian angkat

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin