1kg ikan kembung/selayang/mackerel
240-260ml tepung kanji/sagu/ubi
air utk merebus
minyak utk menggoreng
garam secukup rasa
serbuk perasa - optional
Bahan sos:
400ml air
150gm gula merah
3 sudu makan cili kisar
60ml air dicampur dengan
1 sudu makan asam jawa
2cm kiub belacan
garam secukup rasa
cara:
- asingkan isi dari tulang ikan
- kalau guna ikan mackerel kena siatkan dulu kulit ikan supaya senang untuk blend
- siat dari kepala hingga ke ekor ikan
- kisar isi ikan hingga hancur
- campurkan isi tadi dengan tepung dan garam
- uli sebati dan bentukkan memanjang
- jerang air hingga mendidih kemudian rebus hingga keropok timbul
- angkat dan toskan sebelum dihiris nipis dan goreng keropok hingga masak
- untuk sos: jerang semua bahan hingga mendidih
- perlahankan api dan renihkan hingga pekat kemudian angkat
0 comments:
Post a Comment