Pages

11 September 2007

Laksa kedah

Bahan-bahan:
500gm laksa basah - kat sini tak ada jual so pakai je lah laksa ape2 pun buleh
500gm ikan kembung - direbus, diambil isi & ditumbuk
1.8ltr air
4 keping asam gelugur
5 tangkai daun kesum
garam & gula secukup rasa

Bahan2 kisar:
7-10 tangkai cili kering - direndam
4 biji bawang merah
2sm belacan

Bahan sampingan:
4 biji cili merah - dihiris halus
2 biji bawang besar - dihiris halus
2 biji timun - dihiris halus
1 pokok daun salad - dihiris halus
2 biji limau nipis - dibelah
sedikit daun pudina
telur rebus - kalau suka

cara:
  • rebus ikan dengan air dan sedikit garam hingga masak. asingkan isi dari tulang ikan. tumbuk isi ikan hingga hancur
  • ketepikan
  • tapis air rebusan ikan ke dalam periuk. masukkan bahan2 kisar, asam gelugur, daun kesum, garam, gula dan isi ikan
  • masak dan kacau hingga menggelegak
  • perlahankan api dan renihkan selama 10 min
  • bubuh laksa di dlm mangkuk
  • aturkan cili merah, bawang besar, timun, daun pudina dan salad di atasnya
  • curahkan kuah panas
  • jika suka masam lagi, perah air limau nipis

source: puan norzailina nordin

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin