500gm laksa basah - kat sini tak ada jual so pakai je lah laksa ape2 pun buleh
500gm ikan kembung - direbus, diambil isi & ditumbuk
1.8ltr air
4 keping asam gelugur
5 tangkai daun kesum
garam & gula secukup rasa
Bahan2 kisar:
7-10 tangkai cili kering - direndam
4 biji bawang merah
2sm belacan
Bahan sampingan:
4 biji cili merah - dihiris halus
2 biji bawang besar - dihiris halus
2 biji timun - dihiris halus
1 pokok daun salad - dihiris halus
2 biji limau nipis - dibelah
sedikit daun pudina
telur rebus - kalau suka
cara:
- rebus ikan dengan air dan sedikit garam hingga masak. asingkan isi dari tulang ikan. tumbuk isi ikan hingga hancur
- ketepikan
- tapis air rebusan ikan ke dalam periuk. masukkan bahan2 kisar, asam gelugur, daun kesum, garam, gula dan isi ikan
- masak dan kacau hingga menggelegak
- perlahankan api dan renihkan selama 10 min
- bubuh laksa di dlm mangkuk
- aturkan cili merah, bawang besar, timun, daun pudina dan salad di atasnya
- curahkan kuah panas
- jika suka masam lagi, perah air limau nipis
source: puan norzailina nordin
0 comments:
Post a Comment