Pages

20 September 2007

Ayam rangup

Bahan-bahan:
12 keping ayam
2 biji kuning telur - pukul sedikit
tepung jagung untuk salut ayam
minyak untuk menggoreng

Bahan perap:
1/4 camt lada hitam - ditumbuk halus
1/4 camt serbuk rempah lima (5 spices)
sedikit garam & gula
1 1/2 camb kicap cair

cara:
  • perap ayam dengan bahan perap selama 30 min
  • celup dlm kuning telur dan salut dengan tepung jagung
  • panaskan minyak dan goreng ayam hingga masak dan rangup
  • angkat dan sejatkan minyaknya
note: supaya proses menggoreng dpt menghasilkan ayam yg keemasan dan masak sekata, pastikan ia tenggelam didlm minyak menggoreng (deep-frying) dan api tidak terlalu kuat. sebaik saja minyak panas, masukkan ayam dan jangan dikacau selalu supaya ia akan masak sempurna

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin