Pages

10 September 2007

Rendang tok resepi II

ari tu dah cuba resepi rendang tok makdara kali nie cuba resepi lain lak. yo lah kita nie mesti selalu kena cuba resepi2 org lain dan pelbagaikan resepi

Bahan-bahan:
600gm daging pinang - boleh jugak di campurkan dengan paru dan pedal
100ml air dicampurkan dengan
1 sudu makan asam jawa
150gm kelapa parut - dibuat kerisik
2 liter santan - nie ikut masing2
100ml minyak masak
3 sudu makan gula melaka - dihancurkan
garam & gula secukup rasa

Bahan2 kisar:
3 sudu makan ketumbar
2 sudu makan jintan manis
1 sudu makan jintan putih
1 sudu teh lada hitam
18 tangkai cili kering - direndam
4 batang serai
4sm halia
2.5sm lengkuas
3 biji buah keras
2 biji bawang besar

Bahan tumis:
4 ulas bawang putih - dihiris
4 ulas bawang merah - dihiris
3sm kulit kayu manis
4 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga

cara:
  • perap daging dengan bahan2 kisar, gula melaka, air asam jawa, sedikit santan dan garam selama 4 jam
  • panaskan minyak, bubuh bahan penumis, kacau sampai berbau
  • masukkan daging dan kacau selama 15 min. kemudian tuangkan baki santan
  • kacau sekali sekala hingga santan tinggal separuh baru masukkan kerisik. kacau lagi hingga kering
  • masak dengan api perlahan sambil dikacau tanpa henti hingga kering

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin