Bahan-bahan:
600gm daging pinang - boleh jugak di campurkan dengan paru dan pedal
100ml air dicampurkan dengan
1 sudu makan asam jawa
150gm kelapa parut - dibuat kerisik
2 liter santan - nie ikut masing2
100ml minyak masak
3 sudu makan gula melaka - dihancurkan
garam & gula secukup rasa
Bahan2 kisar:
3 sudu makan ketumbar
2 sudu makan jintan manis
1 sudu makan jintan putih
1 sudu teh lada hitam
18 tangkai cili kering - direndam
4 batang serai
4sm halia
2.5sm lengkuas
3 biji buah keras
2 biji bawang besar
Bahan tumis:
4 ulas bawang putih - dihiris
4 ulas bawang merah - dihiris
3sm kulit kayu manis
4 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
cara:
- perap daging dengan bahan2 kisar, gula melaka, air asam jawa, sedikit santan dan garam selama 4 jam
- panaskan minyak, bubuh bahan penumis, kacau sampai berbau
- masukkan daging dan kacau selama 15 min. kemudian tuangkan baki santan
- kacau sekali sekala hingga santan tinggal separuh baru masukkan kerisik. kacau lagi hingga kering
- masak dengan api perlahan sambil dikacau tanpa henti hingga kering
0 comments:
Post a Comment