300gm daging lembu - dipotong kiub
1 sudu teh halba campur
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh rempah kari
2 batang serai - diketuk
air secukupnya - untuk mengempukkan daging
60ml air asam jawa secukup rasa
minyak
garam secukup rasa
Bahan2 kisar:
10 tangkai cili kering - direndam
6 ulas bawang merah
4 ulas bwang putih
3 sm halia
3 sm kunyit hidup
sedikit belacan
cara:
- panaskan minyak dlm periuk, tumiskan bahan2 kisar hingga garing dan berbau
- masukkan serbuk kari, jintan manis, halba campur dan serai. kacau hingga garing
- kemudian masukkan daging dan dikacau rata. tuangkan air asam jawa secukupnya
- masak hingga daging empuk. tambah air lagi jika perlu
- kemudian masukkan garam dan dikacau rata. tutup api
0 comments:
Post a Comment