Pages

14 September 2007

Asam pedas daging

Bahan-bahan:
300gm daging lembu - dipotong kiub
1 sudu teh halba campur
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh rempah kari
2 batang serai - diketuk
air secukupnya - untuk mengempukkan daging
60ml air asam jawa secukup rasa
minyak
garam secukup rasa

Bahan2 kisar:
10 tangkai cili kering - direndam
6 ulas bawang merah
4 ulas bwang putih
3 sm halia
3 sm kunyit hidup
sedikit belacan

cara:
  • panaskan minyak dlm periuk, tumiskan bahan2 kisar hingga garing dan berbau
  • masukkan serbuk kari, jintan manis, halba campur dan serai. kacau hingga garing
  • kemudian masukkan daging dan dikacau rata. tuangkan air asam jawa secukupnya
  • masak hingga daging empuk. tambah air lagi jika perlu
  • kemudian masukkan garam dan dikacau rata. tutup api

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin