600gm daging lembu - dhiris nipis 2cm
800ml air
100ml minyak masak
3 sudu makan rempah kari daging
2 sudu makan cili kisar
1 sudu makan rempah kurma
1 sudu makan kicap pekat
5 tangkai daun bawang - dipotong 2cm
5 tangkai daun sup - dipotong 2cm
2 biji cili merah - dihiris
garam secukup rasa
Bahan A:
5 biji bawang besar - dihiris halus
2 biji tomato - dihiris halus
2.5cm halia - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
cara:
- panaskan minyak, tumis bahan A hingga kekuningan
- masukkan rempah kari, rempah kurma, cili kisar dan daging
- apabila garing tuangkan air dan rebus daging hingga menjadi lembut
- tambah air lagi jika perlu
- bila kuahnya pekat, bubuh kicap pekat dan garam secukup rasa
- akhir sekali campurkan daun sup dan daun bawang. kacau dan angkat
0 comments:
Post a Comment