600gm fillet fish - apa2 jenis kalau boleh biar ikan dori
1 1/2 sudu teh garam
1 1/2 sudu makan tepung jagung
air secukupnya
Bahan2 utk sos:
4 ulas bawang putih - ditumbuk
5 biji bawang merah - ditumbuk
3 sudu besar cili sauce
4 sudu besar besar tomato sauce
1 sudu teh gula
garam secukup rasa
cara:
- gaulkan tepung jagung bersama air dan garam hingga sebati
- masukkan ikan ke dalam campuran tepung dan kacau rata
- gorengkan ikan hingga rangup dan berwarna kuning keemasan
- angkat dan ketepikan
- utk sos: tumiskan bahan2 yg ditumbuk dan masukkan kedua2 sos
- kacau rata dan bairkan mendidih
- selepas tu, masukkan ikan yg digoreng tadi dan gaulkan sebati bersama dengan campuran sos
- akhir sekali tambahkan garam secukupnya
0 comments:
Post a Comment