500gm mee kuning
300gm tauge - dibuang ekor
60ml minyak masak
60ml sos tomato
30ml sos cili
8 tangkai sawi - dipotong 3cm
1 labu bawang besar - dihiris halus
2 biji telur
2 biji cili hijau - dihiris serong
1 biji tomato - dihiris baji
1 keping tauhu - digoreng & dihiris
1 biji kentang - direbus & dihiris
2 keping cucur udang - dihiris
garam secukup rasa
Bahan perisa:
2 sudu makan kicap pekat
1-2 sudu teh serbuk cili
3 sudu makan air
Diperap 1jam:
200gm daging - dihiris nipis
1 sudu teh kicap manis
1 sudu teh kicap pekat
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
cara:
- panaskan minyak, tumis bawang besar hingga kekuningan
- masukkan daging, kacau hingga kering airnya
- kemudian bubuh bahan perisa, sos tomato dan sos cili
- digaul rata
- bubuh mee, sawi, tauge dan telur. kacau rata2 dan bila sawi layu, masukkan pula cili, cucur, tomato, tauhu dan kentang
- tambah sedikit garam jika perlu
- sajikan panas dengan taburan bawang goreng dan daun bawang
source: puan norzailina nordin
0 comments:
Post a Comment