Pages

14 September 2007

Kuih serimuka pelangi

resepi asal k.liza

Bahan-bahan:
Lapisan bawah:
2 cawan pulut - direndam 3 jam
2 cawan santan cair
1 sudu teh garam

Lapisan pelangi:
4 cawan santan pekat
1 biji telur
1/2 cawan gula
1/2 cawan tepung kastard
1/2 cawan tepung gandum
sedikit garam
sedikit pewarna hijau, merah, cokelat, kuning

cara:
  • masukkan semua bahan lapisan bawah dlm loyang dan kukus sehingga pulut masak
  • bila telah masak, tekankan pulut dlm loyang sehingga mampat
  • bancuhkan semua bahan lapisan pelangi kecuali pewarna dan tapiskan
  • bahagikan adunan kepada 4 mangkuk
  • masukkan setiap mangkuk dengan 1 warna
  • lapiskan dahulu dengan warna hijau dan kukus selama 10 min dengan api perlahan
  • buat lapisan seterusnya sehingga habis
  • biarkan kuih betul2 sejuk dlm 4 jam baru dipotong

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin