500gm ikan tongkol (tuna) - direbus hingga masak
600ml santan - dari sebiji kelapa
60ml minyak
2 sudu makan ketumbar - disangai dan ditumbuk halus
1 sudu teh jintan putih - disangai dan ditumbuk halus
1 batang serai - diketuk
1 keping asam keping
1 sudu makan kerisik
2 biji cili hijau - dibelah dua
2 biji cili merah - dibelah dua
garam & gula pasir secukupnya
Bahan2 kisar:
7-8 tangkai cili kering - direndam
5 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1cm lengkuas
1 biji buah keras
cara:
- panaskan minyak, tumis bahan2 kisar, rempah tumbuk dan sedikit garam hingga berbau dan terbit minyak
- masukkan santan, serai, asam keping, gula pasir dan kerisik. kacau hingga mendidih dan keluar minyak
- biar selama 2 min kemudian perlahankan api. masukkan ikan
- kacau kerap hingga mendidih sekali lagi. tambah garam secukup rasa dan bubuh cili hijau serta cili merah
- angkat dan hidangkan bersama2 dengan nasi dagang
0 comments:
Post a Comment