Pages

18 September 2007

Mee jawa resepi I

Bahan-bahan:
500ml air rebusan udang
150gm keledek - direbus & dilecek
150gm daging - direbus & dihiris nipis
120gm udang - direbus
60ml minyak
1 ltr air rebusan daging
2 biji tomato - dihiris kecil
2 sudu makan tepung jagung dicampurkan dengan
150ml air
2 sudu makan air asam jawa
garam & gula secukup rasa

Bahan sampingan:
500gm mee kuning - dicelur
150gm tauge - dibuang ekor & dicelur
2 keping tauhu - digoreng & dihiris dadu
4 biji telur rebus
bawang goreng
limau kasturi - optional

Bahan2 kisar:
40gm udang kering - direndam
3 biji buah keras
1 ulas bawang putih
1/2 biji bawang besar
1 sm halia
1 sm kunyit hidup
1 sm lengkuas
2 sudu makan kacang tanah goreng
1 sudu makan rempah kari daging
1/2 sudu teh serbuk ketumbar
1/2 sudu teh serbuk jintan putih
1/2 sudu teh serbuk lada hitam

cara:
  • panaskan minyak. tumiskan bahan2 blend hingga berbau dan keluar minyak
  • masukkan keledek, air asam jawa, air rebusan udang dan air rebusan daging
  • kacau sekali sekala hingga mendidih
  • kemudian masukkan campuran tepung jagung dan tomato
  • bila kuah mulai pekat, tambah garam dan gula pasir
  • udang dan daging yg telah direbus boleh jugak dimasukkan ke dalam kuah. ini optional
  • apabila kuah mendidih tutupkan api
  • hidangkan mee dengan bahan2 sampingan dan tuangkan kuah panas2

source: puan norzailina nordin

2 comments:

ainizakri said...

salam noreen..

saya selalu jengah blog noreen, lompat dari blog mat gebu.. ni..cukup suka tgk gambar, ehem..nak bisik sikit..tgk pingggan dia pun syok...

salam dari jepun

noreen said...

tima kacih ler aini mai jauh nun dari jepun. ala noreen tak berapa pandai masak masih peringkat sekolah tadika laei ahak ahak lain ler mat tu dah pro. pinggan2 tu ala2 bone china punya sbb kat sini murah

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin