Bahan kulit:
10 helai daun pandan blend dengan
275-300ml air
sedikit pewarna hijau
125g tepung gandum
garam secukupnya
1 1/2 biji telur - kalau guna telur size yg kecil guna 2 biji
minyak untuk melengser kuali leper
Bahan inti:
60g gula melaka
20g gula pasir
50ml air
1/2 biji kelapa parut putih
cara:
- untuk membuat inti: jerang gula melaka, gula pasir dan air hingga larut
- tapiskan ke dalam kuali kemudian masukkan kelapa parut
- kacau atas api perlahan hingga inti agak kering
- angkat dan biar sejuk
- untuk membuat kulit: satukan semua bahan hingga menjadi adunan yg licin dan tidak bergentel
- panaskan kuali leper, lengser dengan sedikit minyak
- sendukkan adunan menjadi dadar yg nipis
- bila sekelilingnya kelihatan masak, terbalikkan sebentar kemudian angkat
- isikan dengan inti dan gulung kemas
2 comments:
Noreen..cantiknyer set pinggan ngan teko tu..tengok yg kat sini tak secantik tu lah..lama dah tingin nak beli ni..uwaaa
ala noreen beli masa taim sale sbb royal albert tu cam ada sentimental value tu yg dok kumpul sikit2. kat sini mmg ada satu kedai jual barang2 designer noreen mmg selalu jengah kat sini so kadang2 mmg ada kadang2 tak ada so bila ada tu cepat2 cekup masuk trolley hehehehe
Post a Comment