Lapisan bawah:
8 helai daun pandan - dikisar bersama
150ml air
80-90 gm gula pasir
160 gm tepung gandum
400ml santan - dari 1/2 biji kelapa
sedikit pewarna hijau
1/2 camt garam
Lapisan atas:
350ml santan - dari 1 biji kelapa
30 gm tepung beras
20 gm tepung gandum
1/4 camt garam
cara:
- letak sedikit gula dlm bekas daun pisang. atur atas rak pengukus
- satukan semua bahan lapisan bawah dan tuang 3/4 penuh ke dlm temalong
- kukus selama 15 min atau hingga masak (lapisan keras)
- satukan semua bahan lapisan atas, tuangkan ke atas lapisan hijau hingga penuh
- kukus lagi selama 10-15 min atau hingga masak
2 comments:
salam kak reen,
activenye hapdet blog...kekekekkk...memang rajin kak reen neh..
insyaAllah saya balik raye ni..balik penang umah ibu mertuaku...
kak reen,
saye mintak izin nak buat apple cake boleh ye..tengq..
buatlah cik wan mmg sedap asben k.reen mmg suka makan. wah bestnya dpt balik kg jeles tul. k.reen nie ingat tahun depan baru nak balik raya tapi tak taw ler laei coz lama laei kan nak plan awal2 pun kang tak jadi
Post a Comment